Conceptul de a fi locuitor al satului Varniţa

Ana Braghis despre satul Varnita

Ana Braghiş, o tânără din raionul Ialoveni, despre satul Varniţa: 

Varniţa – sat scaldat de apele Nistrului, încălzită de soarele Moldovei. Încă de la primele opriri nu se deosebeşte de alte sate moldoveneşti, nici prin drumuri şi nici prin arhitectura tradiţională a caselor. Un element special îi deosebeşte de restul „moldovenilor” – apropierea de hotarul Nerecunoscutei Republici Transnistrene.

Cu o populaţie de 5 mii locuitori, copiii constituie 20 %, tinerii un pic mai puţin. În ultimele 2 decenii de independenţă Varniţa a educat o societete civilă demnă, prea puţin modificată de influenţa regimului „Smirnovist” din vecinătate. Tinerii îşi dezvoltă viziunile europene pe când cei din ПМР se simt strâmtoraţi spre convingerile şi căutările de europenizare.

Tineretul beneficiază de educaţie calitativă în Liceul Teoretic Varniţa, încadrare socială în Asociaţia de Tineret „Şansa” şi democraţie în Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor. Centrul pentru copii „Asclepio” îşi orienteză mijloacele pentru a cultiva tineri sănătoşi, creativi, entuziaşti iar voluntarii de la Corpul Păcii împart experienţa lor cu tinerii activi din Varniţa şi Bender.

Conceptul de a fi tânăr în Varniţa este unul diferit. Majoritatea cunosc limba rusă, ceea ce le asigură accesul în societatea din partea stângă a Nistrului, acolo unde Russia este considerată un garant al stabilităţii şi prosperităţii.

Cu un avânt economic mai bun cei din satul „pietrei de var„ pot lucra în localitate fără a o părăsi. Adesea considerată o poartă pentru contrabanda transnistreană, Varniţa continuă să îşi păstreze un statut de drept şi integritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *