Poziţia geografică

Aşezat de secole pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Tighina, satul Varniţa, în vremuri demult apuse, a stat bărbăteşte la marginea de est a Moldovei străbune aidoma unei pietre de hotar.

La nord de sat îşi varsă apele în Nistru râul Bâc, dincolo de care se întinde moşia satului vecin Gura Bâcului. În partea de nord-vest moşia satului se mărgineşte cu cea a satului Calfa, iar la vest se aşterne pădurea Hârbovăţ, care este traversată de şoseaua Chişinău-Tighina, numită cândva de săteni şleah, adică drumul mare (cale de largă circulaţie, ce leagă localităţi importante).

La sud-vest şi la sud Varniţa se învecinează cu oraşul Tighina: spre sud-vest este situat noul cartier al urbei numit sugestiv, în rusă,Solnecinăi (însorit), cu blocuri locative înalte, apărute ca ciupercile după ploaie, în anii ’70-’80 ai sec. XX, în zona suburbiei Borisovca (Borisăuca), iar spre sud se află suburbia Lipcani, strada Borisovca servind drept hotar dintre Varniţa şi această suburbie a Tighinei.

O râpă lungă, care îşi ia începutul din deal, de la marginea de vest a vetrei satului numită La Fântâniţă, şi ajunge, având direcţia spre est, până la Nistru, împarte localitatea în două părţi – de sud şi de nord. Sătenii stabiliţi în sectorul sudic se recomandă ca fiind locuitori Din partea asta de râpă, iar cei din sectorul nordic zic că sunt De peste râpă.