Femeile din comunităţile rurale se implică în procesul decizional local

Majoritatea deciziilor în localităţile rurale sunt luate de către bărbaţi. Este concluzia la care au ajuns trei dintre beneficiarele Programului CIVITA. Potrivit lor, 90 la sută dintre consilierii locali sunt bărbați. În acest sens, Aliona Grebănos (s. Sadîc ), Olga Donciu (s. Calfa ) şi Svetlana Budiştean (s. Varniţa) au lansat un proiect în rețea „Fii factorul de decizie în localitatea ta!”

Svetlana, Olga şi Aliona şi-au propus să încurajeze implicarea activă a femeilor în procesul decizional local. Drept primă activitate, ele au desfășurat în s. Varniţa un seminar de instruire cu tematica „Implicarea femeilor în procesul decizional şi asigurarea transparenţei în comunitate”. La această activitate au participat femei din cele trei localităţi menționate.

„Am participat pentru prima dată la un asemenea seminar. Am înţeles cât este de necesară implicarea fiecărui cetăţean în procesul decizional şi ce schimbări putem face dacă ne interesăm de bunăstarea comunităţii noastre. Cu siguranţă, voi participa pe viitor la şedinţele Consiliului Local şi chiar la consultarea deciziilor, pentru a fi mai informată”, a menționat Aliona Borţoi, contabilă în s. Varniţa.

Și Cristina Morari din s. Calfa a rămas impresionantă de informațiile pe care le-a aflat în cadrul întâlnirii: „Acest seminar a fost un imbold de a ieşi din zona de confort. Este foarte important ca femeile să nu mai fie doar observatoare ale procesului decizional, ci să se implice activ în identificarea şi soluţionarea problemelor comunitare. Mi-am propus să merg până la finele proiectului, ca să devin mai puternică”.

Proiectul „Fii factorul de decizie în localitatea ta!” este implementat cu sprijinul financiar al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), Fundaţiei Soros-Moldova şi al Suediei, în cadrul Programului de Accelerare a Participării Femeilor  CIVITA.Proiectul va dura până la31 octombrie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *